Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Eurokomisařka Věra Jourová si v Bruselu zatančila s Ara art po jejich úspěšném divadelním představení

11. října 2018
Čtení na 1 minutu
Eurokomisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti Věra Jourová a David Tišer, ředitel společnosti Ara Art (FOTO: Facebook David Tišer)

VIDEO

Divadelní skupina Ara Art již podruhé v tomto roce v Bruselu představila svůj autorský projekt „…a zase jsme spali pindral“. Zatímco na jaře přijala skupina pozvání festivalu Roma Week a hrála tak pro mladé publikum, v němž převažovali aktivní mladí Romové z celé Evropy, říjnová bruselská repríza proběhla jako součást konference Evropské platformy pro romskou inkluzi při příležitosti Evropského roku kulturního dědictví.

Inscenaci, která vychází z původních textů romských autorů a autorek a jejich
prostřednictvím shrnuje zásadní milníky romské historie, tak shlédli tentokrát
nejen eurokomisaři a další reprezentanti vyšších úředních struktur Evropské
unie, ale také zástupci evropských univerzit a neziskových organizací, kteří se věnují romské inkluzi.

“Příležitost reprezentovat romskou kulturu a možnost seznamovat diváky se stále ještě málo známou historií romského národa, je pro nás pochopitelně vždy pocta. Pozvání na takto prestižní akci je samozřejmě do značné míry i ocenění naší práce a především motivace pro další umělecké projekty,“ uvedl David Tišer, ředitel společnosti Ara Art.

Herečka, zpěvačka a umělecká ředitelka Ara Art Pavlína Matiová k tomu dodala:
“Je to také velký závazek, k němuž chceme všichni přistupovat s maximální odpovědností. Je to krásný pocit, když těsně před tím, než vylezete na jeviště, slyšíte europoslankyni Sorayu Post, švédskou Romku,
říkat v úvodní řeči k našemu představení, že je to to nejlepší z romské kultury,
co za poslední rok viděla.”

Po skončení divadelního představení byl pro diváky připraven ještě tzv. bašavel, hudební program, který všechny – jak je v romském prostředí tradicí – doslova zvedl ze židlí. Tančila a zpívala dokonce i česká eurokomisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti Věra Jourová.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon