Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dospělým ze dne na den: V Praze bude mít premiéru dokument Igora Chauna o odcházení z dětských domovů

20. dubna 2018
Čtení na 2 minuty
Dokument režiséra Igora Chauna Dospělým ze dne na den (FOTO: Facebook Dokument Dospělým ze dne na den)

Ve středu 25. dubna proběhne v Kulturním sále Hlavního nádraží v Praze premiéra dokumentárního filmu režiséra Igora Chauna Dospělým ze dne na den.

Snímek, který představí příběhy mladých lidí opouštějících dětské domovy, a který by rád pomohl dalším dětem v přechodu do reality „mimo domov“, se zároveň pokouší odpovědět na mnoho otázek týkajících se systému ústavní péče a upozornit na zásadní chybu v něm – na nedostatečnou přípravu mladých lidí na samostatný život po té, co dětský domov opustí.

„Vůbec jsem netušil o té zvláštní problematice, že v děcáku je o děti relativně dobře postaráno, mají od sponzorů dárky a jezdí třeba k moři na zájezdy, a pak mávnutím kouzelného proutku vstoupí „do dospělosti“, zcela nepřipraveny,“ uvedl ke snímku Chaun.

„S pár tisícovkama v kapse stojí před děcákem a nevědí příliš, co v reálném světě. Jak pronajmout byt, jak si nakoupit, jak jednat s úřady. Často propadají sociální fóbii a hrozí, že se chytnou „špatné party“, která jim nabídne zdání pospolitosti… A tak se rozjedou drogy, dluhy a někdy i prostituce,“ řekl.

Ke spolupráci režiséra oslovil spolek Mimo domov, která se podporou integrace dětí z domovů do společností zabývá.

„Stále se potýkáme s tím, že děti, které opouštějí dětské domovy, nejsou na dospělý život připraveny. Ročně odchází asi tisíc dětí a řada z nich neuspěje, protože si nenajde práci, neumí fungovat samostatně, mají velmi nízké sebevědomí a není nikdo, kromě neziskových organizací, kdo by jim pomohl se zorientovat a začlenit,“ přiblížila předsedkyně spolku Klára Chábová.

Snímek bude k vidění buď od 14:00 nebo 19:30. Jde zároveň o jedinou možnost ho shlédnout, dále se bude promítat právě mladým lidem z dětských domovů po celé republice.

„Chceme, aby si tyto děti uvědomily, že i když mají oproti ostatním složitější start do života, že to není předem prohraná bitva. Musí mít ale vůli pro to něco udělat a chtít se stát lepšími, než byli třeba jejich rodiče,“ podotkl Chaun.

Registrace na představení a více informací najdete zde. Vstupné je zdarma.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon